Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnestroom is elektriciteit die door middel van zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen (ook wel PV-cellen genoemd) uit de elektromagnetische stralingsenergie van de zon wordt opgewekt. Het gaat dus om licht, niet om warmte. Bij warm weer presteren zonnepanelen juist slechter.

Zonnestroom wordt sinds 1958 in satellieten gebruikt. De techniek is dus reeds meer dan 50 jaar oud. De netto opbrengst per m2 stijgt de laatste jaren nauwelijks meer. De prijzen zijn tussen 2003 en 2012 met 80% gezakt. De kostprijs per kWh is bij kwalitatief hoogwaardige PV configuraties minder dan €0,10. Dat is dus aanzienlijk goedkoper dan de €0,23 die kleinverbruikers gemiddeld betalen per kWh. Daarom is het aanbrengen van zonnepanelen sinds enkele jaren zo populair. Subsidie is niet langer nodig om elke dakeigenaar te laten investeren in een goede PV configuratie.

Zonnepanelen BisolNaast PV technologie kennen we ook de termische zonenergie, hierbij wordt de zonnewarmte gebruikt voor bijvoorbeeld het opwarmen van water. Dit is de zonneboiler.

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die naast elkaar gelamineerd worden in een EPA folie en bewerkt glas, in een aluminium frame worden geplaatst. Zonnecellen worden gemaakt van silicium. De grondstof van silicium is zand en dat is in overvloedige hoeveelheden aanwezig op aarde.

Deze zonnecellen vangen licht op, en zetten dat om in gelijkstroom. Via een omvormer wordt deze gelijkstroom omgezet in wisselstroom, dat met ons elektriciteitsnet verbonden kan worden.

Wat is Wattpiek (Wp)?

Het Wp van een paneel is vastgesteld bij de producent als onderdeel van de verplichte Internationale Standaard Test. Een paneel met 250 Wp geeft onder standaard testomstandigheden 250 Watt vermogen af. In de praktijk zijn de weerscondities (straling, luchtvochtigheid, windsnelheid, reflectie, positie ten op zichte van de zon) totaal verschillend. Panelen met een hoge Wp kunnen in de praktijk netto minder opleveren dan panelen met een lagere Wp. Wp zegt ook niets over de productie van een paneel op langere termijn.

Wat is de salderingsregeling?

Werking zonnepanelen Deze wettelijke regeling houdt in dat de door u opgewekte energie onbeperkt (sinds 1 juni 2013) aan het energienet geleverd kan worden (ongeacht bij welke energiemaatschappij u zit) en u op een ander tijdstip energie aan het net kunt onttrekken. Uw opbrengsten en uw kosten worden dus gesaldeerd. Kortom, echt alle door u geproduceerde energie kan u dus echt gratis consumeren, ondanks dat u wel gebruik maakt van het elektriciteitsnet.

Wanneer u jaarlijks meer levert dan afneemt, dan krijgt u van de meeste energiemaatschappijen tussen de 6 en 9 cent uitbetaald per geleverde kWh. Dat is de kale stroomprijs plus BTW.