Zonneboilers verlagen uw gasrekening.

U kunt ze net als zonnepanelen aanbrengen op rails op een hellend dak of op een platdak opstelling. Wanneer u niet in een monument of beschermd stadsgezicht woont, is dit bouwvergunningvrij.

De levensduur van uw zonneboiler opstelling gaat ruim 25 jaar.

Hoe werkt een zonneboiler?

Op het dak van uw huis wordt een collector geplaatst met glazen buizen. Deze buizen fungeren dankzij hun glas-in-glasconstructie als een vergrootglas. De collector wordt aangesloten op de wisselaar in de zonneboiler met warmtepomp. In de gesloten boilerspiraal zit een vloeistof, vaak glucol met gedemineraliseerd water, die verwarmd wordt door de zonnestralen. De vloeistof kan oplopen tot 70 á 80 graden. De warme vloeistof loopt langs de boilerspiraal en warmt het koude water op. Dit warme water gebruikt u bij het wassen douchen en in de keuken.

Er bestaan ook systemen waarbij uw vloerverwarming door een zonneboiler wordt verwarmd. Dit wordt een zonneboiler combi genoemd. Meestal wordt dit direct bij nieuwbouw toegepast.

Prijzen van een zonneboiler

Koopt u een zonneboiler en vervangt u meteen de ketel door een HR-cv-ketel? Dan bent u tussen € 3.500 tot € 7.000 kwijt, inclusief installatiekosten en BTW. Koopt u alleen een zonneboiler voor uw bestaande woning, dan kost dat € 2.500 tot € 5.000. De prijzen variëren afhankelijk van het type zonneboiler, de capaciteit die nodig is (afhankelijk van de grootte van uw huishouden) en uw comfortwensen.

Onderhoudskosten

De collectoren zijn net als de zonnepanelen onderhoudsvrij. U kunt ze eenmaal per jaar door de glazenwasser schoon laten trekken, maar het wassende regenwater voldoet in de praktijk. Uw verwarmingsketel moet u jaarlijks laten controleren en dan kan de inspectie voor de zonneboiler meteen meegenomen worden, hoewel onderhoud bij een zonneboiler eens per 5 jaar voldoende is. Zo’n inspectiebeurt voor de zonneboiler kost dus weinig extra.

Lagere energiekosten

De zonneboiler bespaart 50% tot 60% op uw kosten voor warm water. Een gemiddeld huishouden van vier personen met een HR-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo'n 250 m3 gas, ofwel € 175 per jaar aan gaskosten. Daarvan blijft € 150 over als de elektriciteitskosten voor de pomp er af getrokken zijn. Daarom is een combinatie van een zonneboiler en zonnepanelen zo voordelig, want dan wekt u de benodigde elctriciteit voor de pomp gratis op met uw zonnepaneelsyseem.

In de toekomst bespaart u meer per jaar, omdat de gasprijzen (incl. de heffingen) jaarlijks toenemen. Bij de berekeningen is trouwens geen rekening gehouden met eventuele toekomstige stijgingen van energieprijzen.

Zonneboiler terugverdientijd

Van uw totale gasverbruik, is gemiddeld 60% voor de verwarming van uw woning, 30% voor verwarming van uw water en 10% voor koken. Als u een zonneboiler in uw huis plaatst, bespaart u circa 60% op uw gasgebruik voor tapwater. Dankzij de Zonne-energie die wordt ingezet hoeft u uw gas niet te gebruiken om warm water te krijgen. Een zonneboiler systeem kan afhankelijk van de gasprijsstijgingen tussen de 10 en 12 jaar worden terugverdiend.

Zonneboiler-onderdelen

Een zonneboiler wordt geleverd met één of meerder collectoren die op uw dak worden geplaatst. De afmeting van één collector is circa 1 meter bij 2 meter. De collector vangt de zonnewarmte op. Andere zonneboiler onderdelen zijn de vloeistof, de waterpomp en het expansievat. Zonneboilers zijn er in verschillende maten. U kunt een zonneboiler-systeem aanschaffen voor een huishouden van 1 persoon. Dan heeft u een 50 liter vat. Voor 5-6 persoonshuishoudens worden vaten van 300 liter geplaatst.

Levensduur, garantie en keurmerk

Elke zonneboiler in de Nederlandse handel is van goede kwaliteit en beveiligd tegen bevriezing en oververhitting. Ze gaan 15 tot 25 jaar mee. Eventuele schade aan een collector wordt meestal gedekt door uw opstalverzekering. Informeer hiervoor bij uw verzekeringsmaatschappij.

De 3 type zonneboilers

Er bestaan 3 type zonneboilers, waarvan het standaard type verreweg het meest toegepast wordt in bestaande woningbouw. De grootte van de boiler hangt af van de oppervlakte aan zonnecollectoren op uw dak. En dat is weer afhankelijk van uw verbruik.

Het standaard type zonneboiler kan indak (tussen de pannen), opdak (op de pannen, zoals bij zonnepanelen) en op platte daken worden aangebracht. Indak systemen zijn verreweg het duurste in bestaande woningbouw omdat dat veel installatiewerk vergt. Indak wordt met name bij nieuwbouw toegepast.

standaard_boiler.jpg

Collector: gemiddeld 1,5 m2 tot 7,5 m2

Inhoud boiler: 80 tot 400 liter

Afmetingen boiler: diameter 40 tot 80 cm, hoogte 80 tot 200 cm.

collector_met_opslag.jpg

Collector en voorraadvat zijn geïntegreerd en daardoor compact.

Watervoorraad: tussen 70 en 170 liter